Skip to content →

Transgender 101: Ένας οδηγός για το Φύλο και την Σεξουαλική Ταυτότητα που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε μια συνομιλία

Sam Dylan Finch, everydayfeminism.com [10.08.2016]

μετάφραση

≃22' λεπτά

Αν δεν το έχετε παρατηρήσει, το τρένο των Trans σίγουρα έχει πια αφήσει τον σταθμό. Οι Trans τώρα εμφανίζονται σε περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, ιστοσελίδες – σε ό,τι θέλετε. Και όμως, για μερικούς από εμάς, αυτό μπορεί να αρχίζει να μοιάζει υπερβολικό.

Στην τελική, δεν μας δίδαξαν τι σημαίνουν όλα αυτά τα πράγματα περί φύλου καθώς μεγαλώναμε. Και είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς μπορεί να περιμένουν να συμβαδίσουμε με όλα αυτά;

Υπάρχει πολλή συζήτηση αναφορικά με την trans κοινότητα, αλλά αν δεν έχετε γνώση, αυτές οι συνομιλίες μπορούν τελικά να σας κάνουν να αισθάνεστε αποκλεισμένοι ή εντελώς σε σύγχυση.

Αισθάνεστε ότι σας λείπουν πληροφορίες; Σαν να έχετε ξεμείνει πίσω στο σταθμό;

Εύχεστε κάποιος απλά να επιβράδυνε και να εξηγούσε τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σας καταλαβαίνω! Οι άνθρωποι γράφουν σε μένα όλο το χρόνο για να εκφράσουν τις ίδιες απογοητεύσεις – εάν αισθάνεστε έτσι, δεν είστε σίγουρα μόνοι. Να πάρει, είμαι trans ο ίδιος και ακόμα μαθαίνω πράγματα σχετικά με το φύλο κάθε μέρα (μπορώ να σας εγγυηθώ ότι κάποιος θα μου γράψει μετά από αυτό το άρθρο, μαθαίνοντάς μου κάτι νέο!).

Γι’ αυτό θέλησα να δημιουργήσω αυτόν τον οδηγό – έναν οδηγό για τα διαφυλικά άτομα για όσους το χρειάζονται σύντομα, απλά και γλυκά. Όσο σύντομος μπορεί να είναι ένας ολόκληρος οδηγός για τα φύλα, τέλος πάντων.

Ας σπάσουμε σε κομμάτια τα βασικά του φύλου, της ταυτότητας φύλου, και ναι, ας φτιάξουμε το πολυπόθητο Transgender 101.

 

Το παλιό καλό δίπολο των φύλων – και γιατί είναι ξεπερασμένο

Είστε πιθανώς εξοικειωμένοι με αυτή την ιστορία: Όταν ένα μωρό γεννιέται, η παρουσία ενός πέους ή ενός αιδοίου καθορίζει αν θα πούμε το παιδί αγόρι ή κορίτσι.

Τα αγόρια, στο σύνολό τους, αναμένεται να είναι αρσενικά, να ντύνονται με έναν ορισμένο τρόπο, και εκπληρώνουν συγκεκριμένους ρόλους στην κοινωνία, όπως το να είναι προστάτες. Τα κορίτσια, αντίθετα, αναμένεται να είναι θηλυκά, να ντύνονται με άλλο τρόπο, και να εκπληρώσουν άλλους ρόλους στην κοινωνία, όπως είναι το να παρέχουν φροντίδα.

Αυτό είναι το σενάριο που ακολουθούμε εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – ότι τα γεννητικά όργανά μας, από όλα τα πράγματα, καθορίζουν το ποιοι είμαστε.

Ένα πέος θα κάνει κάποιον αρσενικό, το οποίο σημαίνει ότι είσαι σκληρός, δραστήριος και ισχυρός. Ένα αιδοίο θα κάνει κάποιον θηλυκό, το οποίο σημαίνει ότι θα είσαι ήπιων τόνων, ευάλωτος και παθητικός. Όταν το σκέφτεστε, φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ένα μόνο μέρος του σώματος μπορεί να καθορίσει ένα τόσο συγκεκριμένο και δυαδικό πεπρωμένο.

…δυαδικό; Μήπως είπα δυαδικό;

Σίγουρα αυτό είπα, και θα με ακούσετε να χρησιμοποιώ πολύ αυτή τη λέξη .

Το δυαδικό φύλο δημιουργείται από το σενάριο που δεχόμαστε: Ότι η κοινωνία αποτελείται από άνδρες και γυναίκες που έχουν σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά με βάση, λοιπόν, το τι συμβαίνει εκεί κάτω.

Με βάση αυτή τη δυαδικότητα, μας δίνονται οι ρόλοι των δύο φύλων – σαν να έχουμε επιλεγεί για ένα θεατρικό έργο – το οποίο μας λέει τι είδους συμπεριφορές είναι αποδεκτές για ένα άτομο αυτού του φύλου. Ενισχύεται όταν λέμε πως τα αγόρια δεν πρέπει να κλαίνε, για παράδειγμα, ή τα κορίτσια ενθαρρύνονται να είναι “ευγενικά” και να επικεντρώνονται στην εμφάνισή τους.

Αυτοί οι ρόλοι των δύο φύλων διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό, και έχουν αλλάξει στην διάρκεια της ιστορίας.

Το «δυαδικό φύλο» είναι περιοριστικό στην καλύτερη περίπτωση (καθορίζεται ολόκληρο το πεπρωμένο σας πραγματικά από τη στιγμή που γεννιέστε;) και είναι επιβλαβές στη χειρότερη περίπτωση (τα γεννητικά όργανα καθορίζουν το ποιος θα έπρεπε και δεν θα έπρεπε να είστε;).

Θα ήθελα να πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πολύπλοκοι από αυτό. Είναι πάρα πολύ απλοϊκό να πούμε ότι τα γεννητικά όργανά μας καθορίζουν τι είδους ζωή θα πρέπει να ζήσουμε – ή τι είδους άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε.

Επομένως, γιατί θα πρέπει τα γεννητικά όργανά μας να καθορίσουν τι είδος φύλο θα πρέπει να έχουμε;

Σκεφτείτε γρήγορα, μόλις σας έριξα σε μια παγίδα! Πολλοί από εμάς ακούμε σε ολόκληρη τη ζωή μας ότι το να είσαι άνδρας ή γυναίκα βασίζεται απλώς στο σώμα μας. Αν το φύλο δεν είναι αυτό, τι στο καλό είναι τότε;

Είμαι ευτυχής που ρωτήσατε. Ας το αναλύσουμε.

 

Τι είναι το κοινωνικό φύλο (gender); Και σε τι διαφέρει από το βιολογικό (sex);

Το πιο συνηθισμένο λάθος στον καθορισμό του φύλου είναι ότι συχνά συγχέεται με το βιολογικό φύλο. Το βιολογικό φύλο κατά τη γέννηση αναφέρεται στην σεξουαλική ανατομία που φαίνεται να έχει ένα άτομο όταν γεννηθεί (ορισμένοι ορισμοί περιλαμβάνουν επίσης τις ορμόνες και τα χρωμοσώματα, αν και αυτά δεν μπορούν να προσδιοριστούν απλά με μια ματιά).

Οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζονται σαν θηλυκά ή αρσενικά κατά τη γέννηση με βάση αυτή τη βιολογία, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ερμαφρόδιτοι – πράγμα που σημαίνει ότι η ανατομία τους, τα χρωμοσώματα, και / ή οι ορμόνες τους δεν εμπίπτουν στον τυπικό ορισμό γυναικών και ανδρών.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όταν μιλάμε για το βιολογικό φύλο, μιλάμε για το σώμα (πώς εμείς, ως κοινωνία, το κατανοούμε και επιλέγουμε να το ορίσουμε – τα σώματα είναι μόνο σώματα, τελικά). Όταν μιλάμε για το κοινωνικό φύλο, μιλάμε πραγματικά για το πώς ένα άτομο προσδιορίζεται σαν προσωπικότητα.

Το φύλο περιγράφει την εσωτερική σχέση ενός ατόμου με την αρρενωπότητα, την θηλυκότητα, με τα δύο ή και με κανένα. Πώς μπορούν να εκφραστούν με βάση αυτή τη σχέση. Και για ορισμένους, τη σχέση τους με το βιολογικό τους φύλο.

Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολλά διαφορετικά συστατικά. Είναι πιο εύκολο να το κατανοήσουμε αν τα χωρίσουμε σε τρία μέρη. Με τον τρόπο αυτό, το φύλο γίνεται κάτι σαν μια συνταγή! Ας δούμε τα συστατικά:

Υπάρχει η ταυτότητα φύλου, το οποίο σημαίνει απλά με ποιο φύλο(α) αισθάνεσαι πιο ευθυγραμμισμένος (μερικές φορές, αυτό περιλαμβάνει τους ρόλους των δύο φύλων με τους οποίους νιώθει κάποιος πιο άνετα).

Υπάρχει η έκφραση φύλου, η οποία αναφέρεται στους τρόπους που “εκφράζονται” τα φύλα (ρούχα, συμπεριφορά, εμφάνιση-μαλλιά, κλπ).

Και τέλος, υπάρχει κάτι που θα αποκαλούσα σχέση φύλου, που εκφράζει τα συναισθήματά σου σχετικά με τα χαρακτηριστικά του φύλου σου (νιώθω άνετα με το στήθος, για παράδειγμα; Είμαι στενοχωρημένος που έχω πέος;).

Συχνά – αλλά όχι πάντα – η σχέση φύλου καθορίζεται από το φύλο στο οποίο ανήκουμε (και το αντίστροφο).

Σε τελική ανάλυση το φύλο είναι προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άτομο έχει την δική του εσωτερική αίσθηση του ποιος είναι. Το φύλο είναι κάτι που ο καθένας μας καθορίζει για τον εαυτό του.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ρωτήθηκαν για το πώς ήξεραν τι φύλο ήταν, θα έλεγαν συχνά, “απλά το ήξερα”. Πιθανότατα και εσύ αισθάνεσαι με τον ίδιο τρόπο. Είναι προσωπικό – και αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι είναι το σώμα μας!

 

Ποιοι είναι λοιπόν οι trans και cis;

Παραδοσιακά, η κοινωνία μας έχει αναθέσει τον καθορισμό των φύλων με βάση το βιολογικό φύλο ενός ατόμου – δηλαδή αν καταταχθήκατε στα θηλυκά κατά τη γέννηση (a female at birth-AFAB), θεωρείστε κορίτσι, και αν καταταχθήκατε στα αρσενικά κατά τη γέννηση (a male at birth-AMAB), υποτίθεται ότι είστε αγόρι.

Αν η υπόθεση είναι σωστή – και αυτοπροσδιοριστείτε με το φύλο που σας ανατέθηκε κατά τη γέννηση – ονομάζεστε cis (cisgender).

Το cis δεν είναι μια κακή λέξη ή ένα κακό πράγμα. Είναι τόσο απλό όπως το να αποκαλούν κάποιον ψηλό ή κοντό – αυτό ακριβώς είναι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φύλο σας, ως σύμφωνο με αυτό που σας ανέθεσαν εκ γενετής.

Αν όμως η αρχική ανάθεση ήταν εσφαλμένη – και προσδιορίζεστε με διαφορετικό φύλο από αυτό που σας ανατέθηκε στη γέννηση – ονομάζεστε trans (transgender).

Για παράδειγμα, εγώ κατατάχθηκα στα θηλυκά κατά τη γέννηση, που σημαίνει ότι είχα τα χαρακτηριστικά του φύλου που αναφέρεται ως «θηλυκό». Και λόγω αυτού, θεωρήθηκε ότι ήμουν κορίτσι.

Αλλά όταν έψαχνα στην δική μου “συνταγή των δύο φύλων”, τα συστατικά με έκαναν να υποψιαστώ ότι τελικά δεν ήμουν ένα κορίτσι.

Ένιωσα ότι αποκαλώντας τον εαυτό μου γυναίκα δεν συντονιζόταν με το πώς ένιωθα για τον εαυτό μου (την ταυτότητα μου). Μου άρεσε να εκφράζομαι ανδρόγυνα (άλλοτε σαν άνδρας και άλλοτε σαν γυναίκα) και με διφορούμενους (ως προς το φύλο) τρόπους (η έκφραση μου). Και ένιωθα πολύ άβολα με το στήθος μου και άλλα σεξουαλικά μέρη του σώματός μου – και θα ήθελα αυτά τα πράγματα να αλλάξουν (η σχέση φύλου μου).

Μπορείτε πιθανώς να καταλάβετε – από την ταυτότητα, την έκφραση και η σχέση φύλου μου – γιατί ένιωθα πιο άνετα με το να μην προσδιορίζομαι ως γυναίκα… επειδή δεν ταίριαζε ακριβώς σε μένα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος απλός ή ακριβής τύπος για τον καθορισμό του φύλου – γιατί μερικές φορές, η έκφραση, η ταυτότητα, και η σχέση φύλου μας μπορεί να μοιάζει αντίθετη ή να είναι πολύ διαφορετική από το ένα άνθρωπο στον άλλο.

Οι άνδρες μπορούν να αρέσκονται στα γυναικεία ρούχα (όπως οι drag queens, για παράδειγμα, πολλοί από τους οποίους – αλλά όχι όλοι – ντύνονται με υπερβολικά γυναικείους τρόπους για να παίξουν, αλλά ζουν και προσδιορίζονται ως άνδρες στην καθημερινή τους ζωή). Οι γυναίκες μπορούν να αρέσκονται στα αρσενικά κουρέματα. Η έκφραση δεν μας λέει πάντα το πως ένα άτομο αυτοπροσδιορίζεται!

Για μερικούς ανθρώπους, ο ανδρισμός και η θηλυκότητα είναι ένα πολύ αληθινό μέρος της έκφρασης και της ταυτότητάς τους. Για άλλους, ο ανδρισμός και η θηλυκότητα δεν έχουν πολύ ενδιαφέρον. Όλα εξαρτώνται από το άτομο, και ο καθένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο νιώθει άνετα!

Γνωρίζω, επίσης, trans γυναίκες (γυναίκες που έχουν προσδιοριστεί σαν αρσενικά κατά τη γέννηση), οι οποίες έχουν πέη και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την διατήρησή τους. Ξέρω trans άνδρες που έχουν αιδοία και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Ούτε η σχέση φύλου μας λέει πάντα το ποια είναι η ταυτότητα ενός ατόμου!

Η έκφραση φύλου και η σχέση φύλου, ενώ μπορούν να δίνουν πληροφορίες για το πώς ένα άτομο προσδιορίζεται, δεν το κάνουν πάντα. Μπορείτε να προσθέσετε βασιλικό σε μια ντοματόσουπα και να εξακολουθεί να είναι ντοματόσουπα!

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από αυτήν την ορολογία για να περιγράψουν το φύλο τους – είτε γιατί απλά δεν ταιριάζει σε αυτούς, είτε γιατί αποτελούν μέρος ενός διαφορετικού πολιτισμού – αλλά έχει πάλι ακριβώς την ίδια ισχύ!

Ο καθένας – και οι συνταγές του – είναι μοναδικός! Είναι πάντα καλύτερο να μην υποθέτουμε και να αφήνουμε τους άλλους να δηλώνουν οι ίδιοι το φύλο τους.

“Έλα τώρα, Σαμ!” θα σκέφτεστε πιθανώς. Αυτό είναι τόσο εξεζητημένο! Δεν μπορείς να το απλοποιήσεις για μένα;

Ναι. Ας κρατήσουμε τα πράγματα απλά και γλυκά: Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να πιστέψετε τους ανθρώπους όταν μοιράζονται την αλήθεια τους μαζί σας και να μην υποθέτετε ποτέ ότι γνωρίζετε κάποιον καλύτερα από τον ίδιο του τον εαυτό!

 

Υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα; (Ναι!)

Εάν το φύλο είναι ένα κοινωνικά κατασκευασμένο πράγμα – εννοώντας ότι έχουμε δημιουργήσει τους ρόλους των δύο φύλων με βάση το βιολογικό φύλο – ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα; Οι άνθρωποι, τελικά, μπορούν να αισθάνονται και να προσδιορίζονται με μια ολόκληρη ποικιλία από τρόπους.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν τόσα φύλα όσα και οι άνθρωποι!

Τελικά, υπάρχουν τόσοι πολλοί συσχετισμοί που μπορεί να έχει ένα άτομο με τον ανδρισμό και τη θηλυκότητα (και όπως θα διαβάσετε, και με τα δύο μαζί ή με κανένα από αυτά), τόσοι πολλοί τρόποι που μπορούμε να εκφραστούμε, και αμέτρητοι τρόποι που μπορούμε να αισθανόμαστε για το σώμα μας.

Συνεπάγεται λοιπόν ότι το φύλο είναι κάτι πιο περίπλοκο από ό,τι “άντρας” ή “γυναίκα”.  Έτσι αν αναρωτιέστε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα, θα είχατε δίκιο – υπάρχουν.

Η βιβλιογραφία γύρω από τη θεωρία των φύλων επεκτείνεται γρηγορότερα από ό, τι μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Υπάρχει ένα νέο λεξιλόγιο που αναδύεται γύρω από την ταυτότητα φύλου, και ο κατάλογος συνεχίζει να αυξάνεται. Ενώ αυτόχθονες πολιτισμοί με περισσότερα από δύο φύλα έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και αιώνες, η Δυτική κουλτούρα μόλις τώρα αρχίζει να ξετυλίγει την πολυπλοκότητα των δύο φύλων.

Η μη-δυαδικότητα, για παράδειγμα, περιγράφει τους ανθρώπους που δεν αναγνωρίζονται αποκλειστικά ως αρσενικά ή θηλυκά.

Και αυτό είναι υπέροχο: Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα με μη-δυαδικούς αυτοπροδιορισμούς, μερικοί από τους πιο κοινούς είναι οι άφυλοι/agender (όπου δεν ταυτίζονται με κανένα φύλο), οι genderqueer (ένας προσδιορισμός ή έκφραση που δεν ταιριάζει με το παραδοσιακά αρσενικό ή θηλυκό – εγώ αυτοπροσδιορίζομαι έτσι!), οι genderfluid (όπου υπάρχει μια ρευστότητα μεταξύ αρσενικού, θηλυκού και ουδέτερου τρόπου έκφρασης του φύλου) και ακόμη οι bigender (όπου προσδιορίζονται και με τα δύο φύλα, είτε εναλλασσόμενα ή ακόμα και ταυτόχρονα)!

Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι πολύ ορολογία. Πάρτε μια ανάσα! Εισπνοή, εκπνοή.

Εδώ είναι το συμπέρασμα: το σύμπαν των φύλων επεκτείνεται συνεχώς – και νομίζω ότι είναι όμορφο το ότι ανακαλύπτουμε νέες γλώσσες για να περιγράψουμε τα βαθύτερα και πιο περίπλοκα μέρη του εαυτού μας!

Γιατί να μην το αποδεχτούμε αυτό;

 

Ποια η επίδραση της σεξουαλικότητας;

Εάν η ταυτότητα του φύλου, με απλά λόγια, καθορίζεται από το φύλο με το οποίο ένα άτομο ταυτίζεται, πώς ταιριάζει η σεξουαλικότητα σε αυτήν την εικόνα;

Η σεξουαλικότητα αφορά το από ποιους ελκόμαστε – πράγμα που σημαίνει ότι τα διαφυλικά άτομα, όπως ακριβώς και οι cis άνθρωποι, μπορούν να είναι είτε ετεροφυλόφιλα , ομοφυλόφιλα, λεσβίες, αμφισεξουαλικά, ασεξουαλικά, queer, καθώς και κάθε άλλο είδος σεξουαλικότητας που υπάρχει.

Ας κάνουμε πρακτική σε αυτό για ένα δευτερόλεπτο.

Ένας γκέι trans άνδρας; Είναι ένας άντρας (ο οποίος προσδιορίστηκε στο θηλυκό γένος κατά τη γέννηση) και έλκεται από άλλους άνδρες.

Τι θα λέγατε για μια ασεξουαλική trans γυναίκα; Είναι μια γυναίκα (που προσδιορίστηκε ως αρσενικό κατά τη γέννηση) και εκδηλώνει ελάχιστη έως καθόλου σεξουαλική έλξη.

Τι θα λέγατε για έναν ετεροφυλόφιλο trans άνδρα; Είναι ένας άντρας (ο οποίος προσδιορίστηκε ως θηλυκό κατά τη γέννηση) και έλκεται από γυναίκες.

Τι θα λέγατε για ένα άφυλο πανσέξουαλ άνθρωπο; Αυτό είναι ένα άτομο που δεν ταυτίζεται με κανένα φύλο και έλκεται από άτομα όλων των φύλων.

Ξέρω ότι είναι πολλά! Έτσι, αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο: Το φύλο δεν είναι το ίδιο με τη σεξουαλικότητα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το να είσαι trans είναι το ίδιο με το να είσαι ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, πολλά διαφυλικά άτομα είναι ομοφυλόφιλα, ετεροφυλόφιλα και οτιδήποτε υπάρχει ενδιάμεσα!

Το από ποιόν έλκεστε δεν έχει να κάνει με το φύλο με το οποίο προσδιορίζεστε. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα!

Απλά αφήστε τους ανθρώπους να αποκαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους, εάν και όταν αισθάνονται άνετα με αυτό – να ελέγχετε τις υποθέσεις σας και πάντα να κρατάτε ανοιχτό μυαλό.

 

Πες μου για αυτή τη μεταβατική φάση

Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο άρθρο για την μετάβαση μόνο, αλλά θα το καλύψω πολύ σύντομα εδώ για να σας δώσω μια γεύση του τι αφορά περίπου όλη αυτή η φάση της μετάβασης.

Η μετάβαση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο παίρνει την εσωτερική ταυτότητά του και την εκδηλώνει στη ζωή του κοινωνικά, συναισθηματικά ή ιατρικά.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κοινωνική μετάβαση, η οποία μπορεί να συνεπάγεται την επιλογή ενός νέου ονόματος, την χρήση νέων αντωνυμιών (όπως «αυτός» αντί του «αυτή»), την αλλαγή του τρόπου ντυσίματος και την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας (coming out) σε οικογένεια και φίλους.

Μερικοί trans άνθρωποι μιλούν για τη συναισθηματική μετάβασή τους, η οποία είναι η διαδικασία της αποδοχής του πραγματικού τους εαυτού και η εξερεύνηση της ταυτότητάς τους ως άτομα.

Και τέλος, υπάρχει η ιατρική μετάβαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τις ορμόνες και τις χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάζονται για να αλλάξει φυσικά το σώμα.

Ένα σύνηθες κίνητρο για την ιατρική μετάβαση είναι η παρουσία του συνδρόμου δυσφορίας του σώματος, το οποίο αφορά την αγωνία ή ταλαιπωρία που βιώνει κάποιος λόγω των σεξουαλικών σημείων του σώματός του.

Υπάρχει, επίσης, η κοινωνική δυσφορία, η οποία αφορά την αγωνία ή ταλαιπωρία που νιώθει κάποιος όταν δεν αντιμετωπίζεται με το σωστό φύλο δημόσια (όταν ένας άντρας, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται κατά λάθος ως γυναίκα).

Δεν επιλέγει κάθε trans πρόσωπο την ιατρική ή ακόμη και κοινωνική μετάβαση. Δεν βιώνει κάθε trans πρόσωπο το σύνδρομο δυσφορίας! Η διαδρομή είναι μοναδική για κάθε trans άτομο, όπως επίσης είναι και οι λόγοι που επιδιώκει τις μεταβάσεις του.

Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται στις φυσικές αλλαγές των διαφυλικών ατόμων χωρίς να σέβονται την συναισθηματική πραγματικότητά μας και τους κοινωνικούς μας αγώνες.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας να σέβονται την ιδιωτική ζωή μας και να μην ρωτάνε σχετικά με τις μεταβάσεις μας αν δεν τους έχουμε εμείς επιτρέψει να το κάνουν. Οι μεταβάσεις μας είναι προσωπικές και υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τόσα άλλα που έχουν να κάνουν με το ποιοι είμαστε.

Έτσι, εκτός και αν ένα trans άτομο σας έχει πει ότι θα ήθελε να μοιραστεί τις λεπτομέρειες της μετάβασής του μαζί σας, κρατήστε τις ερωτήσεις για τον εαυτό σας. Πιθανότατα δεν θα θέλατε κάποιος να ζητά πληροφορίες σχετικά με τα δικά σας γεννητικά όργανα – οπότε ίσως δεν θα έπρεπε να κάνετε το ίδιο στα διαφυλικά άτομα που βρίσκονται στη ζωής σας!

 

Εντάξει, νομίζω το καταλαβαίνω. Και τώρα τι;

Αν έχετε φτάσει ως αυτό το σημείο, θέλω καταρχάς να σας χειροκροτήσω. Μόλις συμπύκνωσα επτά χρόνια δικής μου έρευνας και αποδόμησης – τα οποία μπορέσατε απλά να τα καταναλώσετε σε, τι, λιγότερο από μία ώρα;

Αυτό είναι μια τεράστια υπόθεση! Και δικαιολογημένα, υπάρχουν πολλά για να χωνέψετε. Έτσι, δώστε στον εαυτό σας ένα ελαφρύ κτύπημα στην πλάτη επειδή τα καταφέρατε – πιστέψτε με όταν λέω ότι ξέρω πόσο συμπυκνωμένα είναι αυτά τα θέματα.

(Ήταν ένας απόλυτος πονοκέφαλος και μόνο το να τα γράψω, πραγματικά…)

Το τελευταίο πράγμα που θέλω να καλύψω είναι κάποιες πολύ βασικές εθιμοτυπίες για τους trans.

Τώρα, προφανώς, έχω συμπεριλάβει και κάποιες επιπλέον παραπομπές ανάγνωσης για αυτό το άρθρο – τις οποίες ελπίζω ότι θα κρατήσετε για αργότερα! – Και πολλές από αυτές αφορούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους trans ανθρώπους.

Υπάρχει επίσης ένας οδηγός του GLAAD (ενός αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού για LGBT θέματα) τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε, και περιλαμβάνει ένα γλωσσάρι όρων και κάποιες χρήσιμες προτάσεις για τους συμμάχους μας.

Αλλά για να ξεκινήσετε, εδώ υπάρχουν μερικές γρήγορες και βασικές κατευθυντήριες γραμμές που βοηθούν:

Γλώσσα: Πάντα να χρησιμοποιείτε τις αντωνυμίες που ζητά το trans πρόσωπο. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι θέλουν, ρωτήστε. Πάντα να χρησιμοποιείτε το όνομα που το trans άτομο χρησιμοποιεί. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο είναι, ρωτήστε.

Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις εδώ – τα trans άτομα πρέπει να υπαγορεύουν αυτό με το οποίο νιώθουν άνετα, και οι cis άνθρωποι θα πρέπει πάντα να ρωτούν αν δεν ξέρουν!

Συμβουλή: Είναι εντάξει, αν κάτι πάει στραβά με τις αντωνυμίες κάποιου. Απλά ζητήστε συγγνώμη, διορθώστε τον εαυτό σας και προχωρήστε!

Ερωτήσεις: Είναι εντάξει να ρωτήσετε σχετικά με τα ονόματά μας και τις αντωνυμίες που χρησιμοποιούμε. Αλλά αν θέλετε να ρωτήσετε για τις μεταβάσεις, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα σώματα ή το ιστορικό μας, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να αναφέρουμε το θέμα εμείς.

Συμβουλή: Αν θέλετε να ξέρετε για τα διαφυλικά άτομα, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε στο google την ερώτησή σας!

Ιδιωτικότητα: Παρακαλούμε να μην λέτε στους άλλους ότι είμαστε trans ή μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταβάσεις μας, εκτός και αν σας έχουμε πει ότι είναι εντάξει να το κάνετε.

Συμβουλή: Μερικές φορές οι trans είναι «αόρατοι» – που σημαίνει ότι οι άνθρωποι γύρω τους δεν ξέρουν ότι είναι trans, επειδή υποθέτουν ότι είναι cis. Άλλοι απλά δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια, επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις των γύρω τους. Κρατήστε το αυτό κατά νου, αν πρόκειται να μιλήσετε με άλλους για ένα trans πρόσωπο που έχετε στη ζωή σας και που μπορεί να μην το γνωρίζουν!

Βία: Δυστυχώς, τα διαφυλικά άτομα – και κυρίως τα μη λευκά trans – μπορούν να είναι θύματα παρενόχλησης και βίας σε εκπληκτικά υψηλά ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι αν δείτε ένα trans πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι σε μπελάδες, η παρέμβαση σας μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου!

Συμβουλή: Το να εμπλακείτε ενώ παρενοχλούμαστε λεκτικά, το να προσφερθείτε να μας συνοδεύσετε στο μπάνιο της επιλογής μας ή απλά να μας ρωτήσετε αν χρειαζόμαστε βοήθεια όταν μοιάζουμε στενοχωρημένοι μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό, τι νομίζετε!

Πάνω απ ‘όλα, να θυμάστε ότι το διαδίκτυο έχει μια αφθονία πόρων – αν δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε ή πως να ρωτήσετε, ψάξτε το!

 

Το πιο σημαντικό μάθημα από όλα

Θυμάμαι όταν αποκαλύφθηκα σε μία ηλικιωμένη συγγενή η οποία μου είπε, “Απλά δεν καταλαβαίνω. Δεν το καταλαβαίνω. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, όταν ήμουν παιδί”.

Ίσως και εσείς να έχετε κάποιο νεότερο πρόσωπο στη ζωή σας που μόλις αποκαλύφθηκε – και όλο αυτό του φαίνεται υπερβολικό για να ανταπεξέλθει.

Θα πω κάτι που μπορεί να σας εκπλήξει: Δεν χρειάζεται να καταλάβετε.

Τι; Με δουλεύεις; …μπορεί να πείτε. Μόλις διάβασα όλον αυτόν τον οδηγό… και τώρα μου λες ότι δεν χρειάζεται να τα καταλάβω όλα αυτά;

Θα σας πω αυτό που είπα και στην συγγενή μου – σε κάποια που αγαπώ πολύ βαθιά.

Την κοίταξα και είπα, “Μια μέρα, εμείς θα έχουμε κάποιο δείπνο. Θα με κοιτάξεις απ΄ την άλλη μεριά του τραπεζιού και θα με πιάσεις να χαμογελάω. Και θα δεις κάτι μέσα μου – κάτι που θα είναι διαφορετικό. Ένα είδος ευτυχίας που ποτέ πριν δεν είχε δει σε μένα.”

Χαμογέλασα και εκείνη ξέσπασε σε κλάματα. “Τότε είναι που θα καταλάβεις. Όχι επειδή θα έχεις διαβάσει μια ντουζίνα άρθρα και βιβλία, όχι επειδή είδες τη Laverne Cox στην τηλεόραση. Θα καταλάβεις γιατί θα δεις πώς η μετάβασή μου με έχει μετατρέψει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, στην πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού μου.”

Αν ανησυχείτε για το αν καταλαβαίνετε τα πάντα που έχουν να κάνουν με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, θέλω να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να θυμάστε αυτό:

Θα καταλάβετε τι σημαίνει trans πραγματικά, όταν γίνετε μάρτυρας της ευτυχίας ενός trans ατόμου – κάποιου που έχει επιτέλους ολοκληρωθεί και νιώθει πλήρη τον εαυτό του, κάποιου ο οποίος χαίρεται μέσα στο δικό του δέρμα και είναι εκθαμβωτικός. Τότε είναι που όλα αυτά θα έχουν νόημα.

Έχω βρεθεί σε δωμάτια γεμάτα με διαφυλικά άτομα, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μια ενέργεια εκεί που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο – οι trans άνθρωποι είναι διαλλακτικοί και όμορφοι και, με πολλούς τρόπους, ελεύθεροι.

Δεν θα καταλάβετε τι είναι οι trans μόνο με την ανάγνωση αυτού του άρθρου. Θα υπάρξει μια στιγμή όμως που θα το καταλάβετε – κοιτάζοντας στα μάτια ενός αγαπημένου προσώπου, υποστηρίζοντας ένα συνάδελφο σε μεταβατικό στάδιο, στηρίζοντας ένα φίλο που μόλις έχει αρχίσει ορμόνες, και νιώθοντας την ενέργεια και τη χαρά που ξεχειλίζουν μέσα σε αυτό το δωμάτιο.

Τότε, φίλοι μου, είναι που όλα όσα έχω πει θα αρχίσουν να βρίσκουν τη θέση τους.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, ο οδηγός Transgender 101 δεν αφορά την θεωρία. Αφορά πραγματικούς ανθρώπους, που αναζητούν να ζήσουν την αλήθεια τους, όπου και αν αυτή τους οδηγήσει. Και όταν το δείτε, απλά θα το ξέρετε.