Skip to content →

“Το Bitcoin διδάσκει τον ρεαλισμό στους φιλελεύθερους”: Μια συνέντευξη με τον Vinay Gupta, Cypherpunk παλαιάς σχολής

Aaron van Wirdum, bitcoinmagazine.com [5.11.2014]

μετάφραση

≃17' λεπτά

Σαν παλιός Cypherpunk της δεκαετίας του 1990 και ένα από τα πιο ενεργά μέλη της κοινότητας του E-gold – πριν αυτός ο συγκεντρωτικός πρόδρομος του Bitcoin καταρριφθεί -, ο μελλοντιστής Vinay Gupta έχει ασχοληθεί με ψηφιακά νομίσματα για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πάνω σε θέματα ανακούφισης από καταστροφές και σε θέματα κρατικής αποτυχίας, και βοήθησε στην ανάπτυξη του CheapID, μιας ανθεκτικής στη γενοκτονία βιομετρικής ταυτότητας για την NSA. Ο ίδιος αργότερα έστρεψε την προσοχή του στην πρόληψη των παγκόσμιων καταστροφών και εφηύρε το Hexayurt: ένα ανοιχτό, πάμφθηνο καταφύγιο από καταστροφές το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα σε στρατόπεδα προσφύγων και σε φεστιβάλ όπως το Burning Man. Ο Gupta έχει διοριστεί ως στρατηγικός σύμβουλος της ομάδας επικοινωνιών του Ethereum λίγο πριν από τη δημοσίευση αυτής της συνέντευξης, αλλά είναι πιθανώς γνωστότερος εντός της Bitcoin κοινότητας για ένα απόσπασμα της συνέντευξής του από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ IamSatoshi, στο οποίο πραγματεύεται την πολιτική του Bitcoin…

Vinay, πρώτα απ ‘όλα, περιγράφετε τον εαυτό σας ως ένα “γκουρού στην παγκόσμια ανθεκτικότητα”. Πόσο ανθεκτικό είναι το Bitcoin;

Λοιπόν, αν το Διαδίκτυο χαθεί, το Bitcoin θα χαθεί, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι τόσο ευάλωτο όσο ευάλωτος είναι και ο ίδιος ο πολιτισμός.

Αλλά αν ο πολιτισμός καταρρεύσει, σχεδόν οποιοδήποτε αποθεματικό με αξία θα αχρηστευτεί πολύ γρήγορα. Δεν είναι πραγματικά σαφές ότι οι μεγάλοι σωροί πλούτου που λιμνάζουν κάπου υπάρχουν στην πραγματικότητα, χωρίς το κράτος να τους προστατεύει. Αυτό είναι εύκολο να το δει κανείς στην περίπτωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους άλλους παθητικούς τύπους ιδιοκτησίας, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα ή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Και θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα. Το σπίτι που ζω μου ανήκει, αλλά τι γίνεται με το σπίτι δίπλα που σου νοικιάζω; Ο λόγος που μου ανήκει είναι επειδή το κράτος λέει ότι έτσι είναι. Η ικανότητα να κάνουμε συσσώρευση κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας, χωρίς να χρειαζόμαστε έναν ιδιωτικό στρατό, είναι βασικά ένα κατάλοιπο της εποχής που προηγήθηκε της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τον χρυσό αντί του Bitcoin, αλλά ακόμα κι αν έχετε πολύ χρυσό, και ο πολιτισμός καταρρεύσει, θα χρειαστείτε ανθρώπους να προφυλάξουν τον χρυσό σας. Και κατά πάσα πιθανότητα οι άνθρωποι που θα φρουρούν το χρυσό σας τελικά θα καταλήξουν να τους ανήκει. Είτε λίγο-λίγο κάθε φορά, ενόσω τον φρουρούν είτε μονομιάς κόβοντάς σας την πρόσβαση στον χρυσό. Έτσι, λόγω της ανάγκης άσκησης σωματικής βίας για να τον προστατεύσετε, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο χρυσός είναι στην πραγματικότητα πιο ευάλωτος από το Bitcoin. Διότι, αν το Διαδίκτυο καταστραφεί και παραμείνει κατεστραμμένο, θα έχει συμβεί κάτι τόσο κακό που μάλλον σε κάθε γωνιά του δρόμου θα υπάρχουν πολυβόλα.

Τι γίνεται με την ανθεκτικότητα του Bitcoin σε σχέση με το ίδιο το κράτος;

Σωστά, η αντίσταση στην κρατική παρέμβαση… Αυτός είναι ένας πραγματικά τολμηρός ισχυρισμός. Πρέπει να δω εξωπραγματικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο γιατί, χωρίς περιστροφές, η κρατική ασφάλεια είναι αυτή που επινόησε αυτά τα πράγματα. Είναι ουσιαστικά δικό της προϊόν. Τα περισσότερα από τα μαθηματικά, οι περισσότεροι από τους αλγορίθμους, το μεγαλύτερο μέρος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, το ίδιο το διαδίκτυο, όλα αυτά τα πράγματα ξεκίνησαν μέσω αμυντικών προγραμμάτων.

Και να θυμάστε, ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτούς τους τύπους στη δεκαετία του ’90. Η κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού θεωρούταν πολεμικό όπλο τότε. Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν πραγματικά έξαλλη και τσαντισμένη με εμάς και έκανε τόση ζημιά όση μπορούσε στα πλαίσια του νόμου. Η συνεχής παρενόχληση, η νομική πίεση, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους… Η όλη κατάσταση ήταν συνεχώς στα πρόθυρα του να καταλήξουμε όλοι στη φυλακή, θα μπορούσαμε να πούμε.

Σημειώστε ότι αυτό δεν ισχύει πλέον…

Υπονοείς πως η κρυπτογραφία που χρησιμοποιεί το Bitcoin είναι εκτεθειμένη;

Το να πούμε πως το Bitcoin είναι ευάλωτο είναι ένα τεράστιο άλμα. Αλλά αν δεν το σκεφτείτε εντός των πολύ στενών παραμέτρων της Cypherpunk ιστορίας, αν το βάλετε στη μεγαλύτερη κλίμακα του πολιτικού αγώνα, τότε τι έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε κάθε σημαντική αντιπολιτευτική ομάδα; Το κίνημα των Ινδιάνων: το διέλυσε με ένα σφυρί, πιθανώς να μην έχετε ακούσει ποτέ γι αυτό. Τους Black Panthers: τους διέλυσε με ένα σφυρί, οι μόνοι που απομένουν είναι οι Crips και οι Bloods (παράνομες ομάδες που προέκυψαν από τους Black Panthers). Το κίνημα ειρήνης των ΗΠΑ: οι άνθρωποι λένε ιστορίες για τότε που πήγαιναν στις συναντήσεις όπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν κατάσκοποι από διαφορετικούς οργανισμούς. Από το κράτος, τους ομοσπονδιακούς, την τοπική αστυνομία, το FBI, την CIA, την DEA…

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των χαρτιών στο τραπέζι όταν μιλάμε για εξαναγκασμό, και έχει επιλέξει να τα κρατήσει κλειστά απέναντι στην κρυπτο-κοινότητα αυτή τη στιγμή . Το Silk Road και όλα τα άλλα sites εμπορίου ναρκωτικών που χρησιμοποιούν το Bitcoin θα μπορούσαν απολύτως, χωρίς καμία αμφιβολία, να δώσουν την νόμιμη αφορμή για τη εξάλειψη του δικτύου Bitcoin και την σύλληψη όλων των εμπλεκομένων. Να κατηγορηθούν όλοι για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και για όλα τα υπόλοιπα. Αλλά έχουν αποφασίσει πως είναι καλύτερα να το αφήσουν να υπάρχει παρά να το κλείσουν.

Οπότε πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας: γιατί;

Λοιπόν… γιατί;

Δεν γνωρίζω.

Αλλά η ιδέα πως τώρα έχουμε μια σχετικά μικρή ομάδα crypto-Jedi, η οποία είναι τόσο πολύ καλύτερη σε αυτά τα πράγματα από τους ανθρώπους που τα επινόησαν, και ως εκ τούτου θα φέρει την ειρήνη και την ελευθερία για όλους πάνω στη γη… Αλήθεια; Δεν με πείθει.

Δεν νομίζω ότι το Bitcoin είναι απαραίτητα η υπαρξιακή απειλή για την υπόσταση του κράτους όπως θα σας έκανε να πιστέψετε στο παρελθόν το Cyphernomico του Tim May. Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση χωρίς το Bitcoin θα μπορούσε πολύ εύκολα να διολισθήσει σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου των συναλλαγών με το να εξαφανίσει τα μετρητά και οτιδήποτε άλλο.

Η οργανική λειτουργία της αμφισβήτησης μέσα σε μια σύνθετη κοινωνία, δεν είναι η αμφισβήτηση αυτή να επικρατεί αμέσως. Είναι η αμφισβήτηση αρχικά να σταθεροποιεί τον πυρήνα της εντός ασφαλών συνθηκών. Με το Bitcoin στο σύστημα, είναι πιθανό όταν θελήσεις πραγματικά να προσπαθήσεις να πατάξεις την κοινωνία, όλο και περισσότερα πράγματα να καταφύγουν στο Bitcoin και έτσι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κλειδώσεις τις πόρτες αποτελεσματικά. Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, πώς το Bitcoin θα μπορούσε να επιταχύνει την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αν υπήρχε στη δεκαετία του 1980, μόνο και μόνο επειδή θα είχε κάνει τη μαύρη αγορά πολύ πιο ισχυρή από την κυβέρνηση σε κάθε πιθανό τρόπο.

Έτσι το Bitcoin επιτελεί μια προστατευτική λειτουργία, μια λειτουργία εξισορρόπησης που δεν υπήρχε πριν. Και αυτό δεν απαιτεί εξωπραγματικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια του απέναντι στην NSA.
Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σύμφωνη με αυτού του είδους την επαν-εξισορρόπηση;
Λοιπόν… Η Wall Street είναι εδώ. Η Wall Street από τη μία πλευρά, το Silk Road από την άλλη. Είμαστε στο 1980, ξανά από την αρχή!

Χρειαζόμαστε τη Wall Street;

Δεν λέω ότι χρειαζόμαστε τη Wall Street, αλλά αυτό που λέω είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι φαρμακοβιομηχανίες κάνουν παρέα εδώ και πολύ καιρό. Και το γεγονός ότι το τρέχον πεδίο όσων πραγματικά συμβαίνουν τυχαίνει να είναι το Bitcoin, ξέρετε… η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τριγυρνούσε στη Wall Street πυροβολώντας ανθρώπους τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν η κοκαΐνη και οι βαλίτσες γεμάτες μετρητά που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση εξαγορών. Σωστά;

Η πρότασή μου για το Bitcoin θα είναι να ενσωματωθεί στην Wall Street όσο πιο γρήγορα είναι ανθρωπίνως δυνατό. Διδάξτε στους ανθρώπους της Wall Street πώς να χρησιμοποιούν την κατάλληλη κρυπτογραφία, διδάξτε τους πώς να χρησιμοποιούν blockchains, διδάξτε τους πως το κράτος δεν είναι πάντα φίλος τους και διδάξτε τους πως πρέπει να σκέφτονται για τους μηχανισμούς που υπάρχουν γύρω από αυτό. Αν το Bitcoin πρόκειται να παρεισφρήσει  μέσα στην Wall Street, ας τους διδάξουμε μερικές από τις κακές μας συνήθειες. Ας τους κάνουμε σαν εμάς, αντί να γίνουμε σαν κι αυτούς.

Πολλοί bitcoiners θα ήθελαν μάλλον να μην δουν τη Wall Street να εμπλέκεται σε όλα, προκειμένου να διατηρηθεί η υπόσχεση του Bitcoin για ελευθερία…

Λοιπόν, αυτό το είδος ουτοπικού οράματος, δυστυχώς, είναι μια σκέτη βλακεία για το Bitcoin. Υπάρχουν τρία προβλήματα: τα φυσικά μονοπώλια, τα καρτέλ, και οι ισχυροί έννομοι διανομείς του πλούτου.

Η εξόρυξη Bitcoin εξειδικεύεται από ομάδες με βαριά τεχνολογική ικανότητα και αρκετή οικονομική δύναμη που μπορεί να αποκτήσει ειδικό εξοπλισμό. Αυτοί οι miners έχουν πλέον συγκεντρoποιήσει την υπολογιστική ισχύ τους γιατί έτσι εξισώνουν τα κέρδη τους, ελαχιστοποιώντας αποτελεσματικά τον κίνδυνο. Στην περίπτωση του Ghash, βλέπουμε να φτάνουν επικίνδυνα σχεδόν το 51% του ελέγχου των blockchains. Αυτή είναι η δύναμη τύπου καρτέλ.

Εν τω μεταξύ, η κατανομή των bitcoins φαίνεται να αναπαράγει τη σημερινή κατάσταση, όπου 300 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν το ίδιο ποσό πλούτου με τα τρία δισεκατομμύρια φτωχών ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της δυναμικής των πρώιμων υποστηρικτών και της αυξανόμενης δυσκολίας στην διαδικασία εξόρυξης, αλλά υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η ισχυρή έννομη διανομή πλούτου είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στις ανεξέλεγκτες (χωρίς ρύθμιση) οικονομίες. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πολλοί φιλελεύθεροι θα διαφωνούσαν… αλλά το πείραμα συμβαίνει τώρα, και υπάρχει κάθε ένδειξη ότι οι βασικές δομές της φιλελεύθερης οικονομίας ωθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Και απ την άλλη έχεις το Ίδρυμα Bitcoin, το οποίο αναδύεται φυσιολογικά από το περιβάλλον του Bitcoin απλά επειδή έχει δημιουργήσει μια οικονομικά αποδοτική σύνθεση. Πληρώνοντας την τεχνική ηγεσία του Bitcoin, γνωστή ως προγραμματιστές του Πυρήνα (Core), το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ποσό συγκεντρωτικής εξουσίας μέσα σε ένα σύστημα που εξαρχής δεν είχε καθόλου, και το οποίο έχει μετατραπεί πλέον αποτελεσματικά σε ένα φυσικό μονοπώλιο. Και μόλις έχεις ένα μονοπώλιο, μοιάζει με κατεστημένο. Δεν είναι παράξενο πως το Ίδρυμα Bitcoin μοιάζει τόσο τρομακτικό.

Αν δεν σου αρέσει το Ίδρυμα Bitcoin, μπορείς πάντα να ξεκινήσεις ένα νέο, σωστά;

Σίγουρα, οπωσδήποτε. Ακριβώς όπως θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα νέο ποταμό Τάμεση. Να! πάρε ένα φτυάρι και ξεκίνα το σκάψιμο.

Κοίτα, κάθε τύπος πολύπλοκου συστήματος χρειάζεται καταλογογράφιση και ενώ η αποκέντρωση είναι πολύ ανθεκτική, είναι επίσης πολύ δαπανηρή και αναποτελεσματική. Έτσι το περιεχόμενο τείνει να είναι φτωχό. Ένας μόνο Χρυσός Οδηγός, ένας μόνο τηλεφωνικός κατάλογος… Οι δύο είναι πολύ λιγότερο χρήσιμοι από ό,τι ένας, διότι με έναν ή υπάρχεις μέσα ή όχι.

Επιπλέον, τα πολύπλοκα συστήματα απαιτούν συχνά κάποια κεντρική λογοδοσία προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Βάλτε πενήντα άτομα σε ένα δωμάτιο, βάλτε τους να οργανώσουν κάποιο είδος εργασίας, κάποιος θα καταλήξει να ενεργεί ως κεντρικός κόμβος, είναι το πρόσωπο που θα μετατραπεί τελικά σε έναν άτυπο ηγέτη.

Το “φυσικό” σε ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν σημαίνει κάτι καλό, σημαίνει απλώς ότι αποτελεί έναν οικονομικά αποδοτικό σχηματισμό.

Αλλά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα νέο Ίδρυμα Bitcoin…

Θα μπορούσαμε. Αλλά ακόμα κι αν αυτό είναι αποτελεσματικό, θα έχουμε αντικαταστήσει μια φθαρτή δομή με μια άλλη φθαρτή δομή.

“Διαλέξαμε ένα νέο σύνολο γραφειοκρατών, και το κάναμε τόσο πολύ προσεκτικά, που δουλεύουν για μας. Σήμερα. Τικ… Τικ… Τικ… Πω πω αυτοί οι τύποι είναι λίγο ηλίθιοι… Τικ… Τικ… Τικ… Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς; Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε ένα τρίτο Ίδρυμα!”

Σωστά; Καμία πρόοδος. Δεν είναι λειτουργικό.

Τι θα έλεγες για μια συμφωνία τύπου “ένα bitcoin – μία ψήφος” στην ανάπτυξη του Bitcoin, όπως είχες προτείνει παλιότερα ή μια πλατφόρμα crowdfunding όπως το Lighthouse του Mike Hearn;

Συμφωνίες τύπου “ένα Bitcoin – μία ψήφος” για το Bitcoin μπορούν ασφαλώς να αποδυναμώσουν το φυσικό μονοπώλιο του Ιδρύματος Bitcoin και ένα σύστημα crowdfunding, όπως το Lighthouse, θα έχει πιθανώς παρόμοια δυναμική στην πράξη. Είναι και οι δύο σίγουρα καλύτερες λύσεις από ένα ασύδοτο φυσικό μονοπώλιο που διαχειρίζεται τη διαδικασία ανάπτυξης.

Αλλά μετατρέπουν το Bitcoin σε μια κοινωνία στην οποία οι πλούσιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συσσωρευμένο πλούτο τους και να πληρώσουν το κόστος της αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού ώστε να ευνοηθούν ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, αν αυτό που θέλεις είναι ελευθερία. Τα παιχνίδια στα οποία κερδίζει μόνο ο νικητής τελικά θα οδηγήσουν στη δυστυχία καθόλη τη διάρκεια της μακράς διαδρομής προς την φτώχεια. Όσο δεχόμαστε την ιδιοκτησία ως τον πυρήνα της πολιτικής, τελικά θα καταλήγουμε πάντα σκλάβοι.

Οπότε δεν θεωρείς όντως αυτές τις λύσεις δίκαιες, σωστά;

Αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορούμε καν να καθορίσουμε τι είναι δίκαιο. Έτσι, αν δεν μπορούμε να καθορίσουμε το δίκαιο, και έχουμε περάσει αρκετά δύσκολα στο να καθορίσουμε το ελεύθερο, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι κάθε φορά να χτίζουμε συστήματα που εκτροχιάζονται.

Αυτό που πολλοί από τους υποστηρικτές του Bitcoin δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι παίζουν με πυρηνικά όπλα. Παίρνουν την πλήρη ισχύ αυτής της δημιουργίας, αυτού του μαθηματικού φωτόσπαθου, και το κραδάζουν μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο με παιδιά. Αν καταλήξεις σε μια κατάσταση όπου αυτοί οι υποστηρικτές κερδίσουν, όπου το Bitcoin εκτοπίσει στην πραγματικότητα το δολάριο και γίνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, κάθε ανοιχτή πληγή και κάθε πολιτικό σφάλμα της βαθιάς αυτής σκέψης τους θα γίνει η νέα αλυσίδα που θα κρατά δέσμια την ανθρωπότητα. Και οι υπάρχουσες αλυσίδες φτιάχνονται μόνο με την βούληση του κράτους. Αυτές οι νέες αλυσίδες θα φτιάχνονται από μαθηματικά και θα είναι πραγματικά δύσκολο να σπάσουν.

Ακούγεσαι απαισιόδοξος.

Η πρωταρχική λειτουργία του Bitcoin, η μακροπρόθεσμη πολιτική αξία αυτού του πειράματος, περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα που μπορώ να προσδιορίσω, είναι ότι διδάσκει ρεαλισμό στους φιλελεύθερους.
Ο φιλελευθερισμός απλά δεν εμποδίζει την εγκαθίδρυση μονοπωλίων, καρτέλ ή ισχυρών έννομων κατανομών πλούτου. Ποτέ δεν το έκανε, ποτέ δεν θα το κάνει. Οι φιλελεύθεροι έπρεπε να δουν κάτι τέτοιο να συμβαίνει, προκειμένου να κατανοήσουν ότι η ιδεολογία τους στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να τους προστατεύσει από την κεντρική εξουσία.

Τώρα θα πρέπει να αποφασίσουν: θέλουν τον φιλελευθερισμό, όπου η ιδιοκτησία χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει τα πάντα; Ή μήπως θέλουν την αναρχία, όπου είναι η έμφυτη ανθρώπινη φύση μας που μας δίνει την ελευθερία,  όχι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μας.

Εάν αυτοί οι φιλελεύθεροι είναι αρκετά καλοί ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν αναρχικοί σαν τους κανονικούς ανθρώπους, τότε ίσως αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά τον έλεγχο των κεντρικών αρχών και να πάψουν να φαντάζονται πως αυτές θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Πώς θα πρότεινες να προχωρήσουμε;

Πρώτα απ’ όλα, αυτό που θα ήθελα να δω, είναι ένα πολύ σοβαρό, μεγάλης κλίμακας, σχέδιο πολιτικής ανάλυσης. Να προσπαθήσουμε πραγματικά και να καταλάβουμε τι στο διάολο συμβαίνει. Πρέπει να ξεκινήσουμε να ξεπερνάμε σε σύλληψη τα κράτη και τις κυβερνητικές υπηρεσίες και όχι μόνο να τα ξαναφτιάχνουμε καλύτερα. Εξοικειωθήκαμε για τα καλά με την ιδέα ότι όταν υπάρχουν αρκετά μάτια τα λάθη είναι επιπόλαια – αυτό είναι το κλασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται στην ασφάλεια ανοιχτού κώδικα. Αλλά τώρα έχουμε μια νέα σειρά προβλημάτων ασφάλειας, η οποία δεν αφορά την εύρεση σφαλμάτων αλλά την ανάλυση κινήτρων. Έτσι, χρειαζόμαστε πολλά μάτια να αναλύουν τα κίνητρα και να διαπιστώνουν αν υπονομεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό ή όχι. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα άλλο μεγάλης κλίμακας έργο ανοικτού πηγαίου κώδικα, όπως η Wikipedia. Μια ανοιχτή υπηρεσία πληροφοριών, που θα κάνει δημόσια την ανάλυση κινδύνου και απειλών, θα δημοσιεύει τα αποτελέσματα, θα είναι ανοιχτή στην ανατροφοδότηση και θα χτίζει μια ρεαλιστική μελέτη για το πόσο και πως είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά τα καθάρματα. Μοιάζει πολύ με το STRATFOR, αλλά θα απευθύνεται στην κοινότητα ανοικτού κώδικα.

Και η δεύτερη προτεραιότητα – μετά την ενσωμάτωση της Wall Street – είναι να πάρουμε όλα τα χρήματα που έφτιαξαν οι άνθρωποι μέσω του Bitcoin και να τα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή του καταραμένου διαδόχου. Όλοι πίστευαν πως το Bitcoin θα τους φέρει ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά αυτό που τους έχει φέρει είναι τρία διαφορετικά είδη παγίδευσης. Ας πάρουμε αυτά τα μαθήματα και ας φτιάξουμε ένα Bitcoin που θα είναι άχρηστο για τη Wall Street, που δεν θα δημιουργεί αυτόματα ένα καρτέλ από miners και δεν θα αφήνει ένα κενό εξουσίας στην ανάπτυξη του το οποίο θα πρέπει να καλύψει κάποιο Ίδρυμα.

Και θέλω να τονίσω: Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα κοινωνικό πρόβλημα. Όχι τεχνικό. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινωνική κατανόηση που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την τεχνική ανάπτυξη που απαιτείται για το λογισμικό που θέλουμε. Και μη γελιέστε: το σύστημα που θα λύνει αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά είναι μια κυβέρνηση.

Πιστεύω πως αυτό είναι απολύτως εφικτό. Με τον ίδιο τρόπο που έχουμε τη μαφία του eBay – ένα μάτσο τύπους που έγιναν πλούσιοι δημιουργώντας το eBay και στην συνέχεια έχτισαν νέα καταπληκτικά πράγματα – και τη μαφία του PayPal – ένα μάτσο τύπους που έγιναν πλούσιοι επειδή εφηύραν το PayPal και μετά πήγαν να φτιάξουν νέα καταπληκτικά πράγματα – έχουμε τώρα μια τεράστια μαφία του Bitcoin που πήρε χρήματα με το τσουβάλι… Πού είναι λοιπόν τα καταπληκτικά μου πράγματα; Προοδεύετε! Κατακτήστε! Βγείτε έξω και κάντε τον κόσμο καταπληκτικό!