Skip to content →

Η προσαύξηση με σεξιστικό υπόβαθρο – πώς οι γυναίκες “ξεπουπουλιάζονται” σε έναν κεντρικό εμπορικό δρόμο

Paula Cocozza, theguardian.com [19.01.2017]

μετάφραση

≃6' λεπτά

Μια νέα έκθεση διαπιστώνει ότι οι γυναίκες πληρώνουν έως και 37% περισσότερο από τους άνδρες για ισοδύναμα προϊόντα. Ήρθε η ώρα να αντεπιτεθούμε.

Είναι δύσκολοι οι καιροί για να είναι κάποιος καταναλωτής γένους θηλυκού. Είτε ξοδεύετε τα χρήματά σας σε στυλό, ξυραφάκια, διάσημα αρώματα ή στα συνηθισμένα Marks & Spencer γιλέκα, θα πληρώσετε μια επιπλέον προσαύξηση μόνο και μόνο επειδή είστε γυναίκα. Στη θεωρία, οι άνδρες και οι γυναίκες εισέρχονται στα καταστήματα ως ίσοι – αλλά, στην πράξη, τα ράφια στα οποία κάθε φύλο περιηγείται, οι διάδρομοι που κάθε φύλο επιλέγει, οδηγούν σε πολύ διαφορετικές διαδρομές προς την ταμειακή μηχανή. Προϊόντα που διατίθενται ειδικά για γυναίκες κοστίζουν συνήθως περισσότερο από παρόμοια ή πανομοιότυπα προϊόντα που απευθύνονται σε άνδρες.

Η έκταση των αποκλίσεων είναι συγκλονιστική: μια ανάλυση εκατοντάδων προϊόντων από την εφημερίδα The Times διαπίστωσε ότι όταν ταυτόσημα προϊόντα τιμολογούνται διαφορετικά, αυτά φτάνουν να κοστίζουν έως και 37% περισσότερο για τις γυναίκες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, για παράδειγμα, γιατί ένα ξυραφάκι μιας λεπίδας από τον ίδιο κατασκευαστή μπορεί να κοστίζει περισσότερο για να παραχθεί σε ροζ χρώμα από ό,τι σε πορτοκάλι. Είναι κατασκευασμένα από την Bic, η οποία χρεώνει επίσης περισσότερο τα στυλό της για “Εκείνη” από τα στυλό που απευθύνονται σε όλους, μια πρακτική που έκανε το brand “Bics for Her” να χρησιμοποιηθεί από την standup κωμικό Bridget Christe ως τίτλος της παράστασής της. Δεν λέω ότι η γαλλική εταιρεία κατασκευής στυλό είναι σεξίστρια, αλλά κάποτε διαφήμισε τα θηλυπρεπή, παστέλ χρώματος στυλό της με το σλόγκαν “Μοιάστε σαν ένα κορίτσι / Φερθείτε σαν μια κυρία / Σκεφτείτε σαν άντρας / Εργαστείτε σαν αφεντικό”.

Παίρνοντας σαν δεδομένα την φορολογία στα γυναικεία είδη υγιεινής και το χάσμα των αμοιβών (19,1% σε όλο το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου) καθίσταται σαφές ότι, κάθε φορά που φθάνουν στο ταμείο οι γυναίκες ουσιαστικά πληρώνουν τρεις φορές, μία φορά με τους μισθούς τους, μια φορά με τις δαπάνες τους και μια φορά με την επιπλέον χρέωση σε οποιαδήποτε λεγόμενα “γυναικεία” προϊόντα που βρίσκονται στα καλάθια αγορών τους. “Κερδίζουμε λιγότερα και χρεωνόμαστε περισσότερο. Πόσες περισσότερες φορές θέλετε να ξεπουπουλιάσετε τις γυναίκες;” ρωτά η Sam Smethers, διευθύνουσα σύμβουλος της Fawcett Society.

Οπότε, τι κάνουμε; Οι γυναίκες θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τζελ ξυρίσματος Gillette για άνδρες, αντί των τζελ ξυρίσματος Satin Care για γυναίκες γλιτώνοντας 50p. Το μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι θα μας έκανε να μυρίζουμε με κάποιο φτηνό αντρικό άρωμα. Είναι πολύ ριζοσπαστικό να ψάξουμε για ένα τζελ ξυρίσματος που να μην έχει άρωμα; Ή να αναμένουμε από τις εταιρείες να λανσάρουν κάποια σειρά unisex προϊόντων; Στην τελική, αυτό λειτούργησε σε εμπορικά σήματα με υψηλότερο κόστος, όπως η Dermalogica και η REN. Η Smethers πιστεύει πως ένα προϊόν μιας μάρκας σούπερ μάρκετ – απλό, με ταπεινή συσκευασία – θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ισοδύναμο για τα προϊόντα περιποίησης δέρματος και σώματος. “Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία εδώ να δημιουργηθούν ουδέτερες ως προς το φύλο σειρές προϊόντων – γιατί όχι; Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση για τους πωλητές λιανικής.”

Οι στυλίστες μόδας συχνά ψωνίζουν από το τμήμα των ανδρών για κάποια βασικά γυναικεία κομμάτια – ένα απλό γιλέκο ή T-shirt, φούτερ και πουλόβερ, ρολόγια – κυρίως για λόγους γούστου παρά τιμής. Οι κατασκευαστές ρούχων και αξεσουάρ συστηματικά εμπλουτίζουν τα προϊόντα για τις γυναίκες με περίπλοκους λαιμούς, ανεπιθύμητες πιέτες ή τούλι, δίνοντας σημασία στην συσκευασία. “Το κουβαλάμε μαζί μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας” λέει η Smethers. “Έχουμε δημιουργήσει αυτό το στερεότυπο όπου το προϊόν που απευθύνεται σε γυναίκες πρέπει να έχει επιπλέον στολίδια στην παρουσίασή του και έτσι μπορεί στη συνέχεια να χρεώνεται περισσότερο. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πηγαίνει πολύ πίσω στην ιστορία της γυναίκας.”

Τα κορίτσια ξεκινούν να πληρώνουν γι αυτές τις διαφορές από την νεαρή ηλικία – κοστίζει επιπλέον £10 να πάρεις από το Halfords ένα ποδήλατο ισορροπίας Kiddimoto διακοσμημένο με λουλούδια και όχι με κρανία. Σίγουρα έχει έρθει ο καιρός να τερματιστεί η τυραννία του ροζ, η οποία κάνει τα κορίτσια να επιλέγουν με βάση τις οριοθετημένες, σύμφωνα με τα στερεότυπα των φύλων, προτιμήσεις τους και στη συνέχεια χρεώνει τους γονείς τους για να έχουν αυτό το προνόμιο.

Το γιατί οι γυναίκες θεωρείται ότι έχουν πιο φαντεζί γούστο με προβληματίζει, αλλά αυτές οι σχεδιαστικές αποκλίσεις νομιμοποιούν την προσαύξηση. Το ίδιο και το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα για να αγοραστούν επίσης από άντρες (σε αντίθεση με την φτηνή ασφάλιση αυτοκινήτου για γυναίκες, που βασίζεται στην προκατάληψη κατά των ανδρών οδηγών, αν και περιέργως τα αντρικά κουρέματα μπορούν να είναι φτηνότερα από των γυναικών). Μερικές φορές, ακόμη και όταν τα προϊόντα διατίθενται στην αγορά ως unisex, οι αποκλίσεις τιμών παραμένουν. Ποιος μπορεί να πει, για παράδειγμα, γιατί το Tom Ford eau de toilette πρέπει να κοστίζει £75 στην συσκευασία των 50ml στο Net-a-Porter και £64 στο Mr Porter, δυο sites πολυτελών καταστημάτων για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα που ανήκουν στην YOOX Net-a -Porter Group; (Όχι το Net-a-Porter, το οποίο δεν δέχτηκε να σχολιάσει.) Ή γιατί μια γυναίκα που συνδέεται στην ιστοσελίδα της Nike για να αγοράσει παπούτσια ποδοσφαίρου έχει επιλογές που ξεκινούν από £125, ενώ το αντίστοιχο ζευγάρι που απευθύνεται σε άντρες ξεκινά από τα £29.99; Λυπάμαι τις γυναίκες ποδοσφαιριστές, που πρέπει να αποδέχονται την κοινωνική και εμπορική χλεύη για την έλλειψη θηλυκότητάς τους και στη συνέχεια να πληρώνουν σε τιμές για κορίτσια.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη Βρετανία. Τον Δεκέμβριο, η Υπηρεσία Καταναλωτών της πόλης της Νέας Υόρκης δημοσίευσε μια μελέτη με 800 σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα για άντρες και γυναίκες. Η έκθεση, με τίτλο “From Cradle to Cane: The Cost of Being a Female Consumer“, διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναικείες εκδόσεις των προϊόντων κοστίζουν 7% περισσότερο.

Γυναίκες, τα εμπορικά καταστήματα γελάνε μαζί σας! Είναι καιρός να κάνουμε προσεκτικές επιλογές σχετικά με το πού και πώς ξοδεύουμε όσα δύσκολα κερδίσαμε, τις οικονομίες μας. Να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τους σεξιστές να πληρώσουν. (Κανένα στυλό Bic δεν χρησιμοποιήθηκε στη συγγραφή αυτού του άρθρου.)