Skip to content →

Μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, οι πολιτικοί κατηγορούν την κρυπτογράφηση – Ξανά. Για το καλό της Ελευθερίας μας, σας παρακαλούμε, σταματήστε!

Matthias Pfau, Tutanota [24.03.2016]

μετάφραση

≃4' λεπτά

encryption

Μετά από τις τραγικές επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες, οι πολιτικοί ενοχοποιούν για μία ακόμα φορά τη χρήση κρυπτογράφησης – παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη χρήσης από τους τρομοκράτες. Αντιθέτως, είναι γεγονός ότι η συζήτηση που εμπλέκει την τρομοκρατία με την κρυπτογράφηση αρχίζει να γίνεται γελοία. Πολιτικοί – χωρίς γνώση του αντικειμένου, ήδη καταδικάζουν τη χρήση κρυπτογραφίας, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό την στέρηση του δικαιώματος της ασφαλούς/κρυπτογραφημένης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών. Ο Adam Schiff, ένας Αμερικανός πολιτικός, αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν οι τρομοκράτες έκαναν χρήση κρυπτογράφησης αλλά…

«Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι τρομοκράτες θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν ό,τι θεωρούν πως είναι το ασφαλέστερο μέσο για να σχεδιάσουν τις επιθέσεις τους», είπε ο Schiff αμέσως μετά τις επιθέσεις. Αυτό δείχνει μια τρομακτική εξέλιξη στην τρέχουσα συζήτηση για την απαγόρευση της κρυπτογράφησης: Δεν είναι καν απαραίτητο πλέον οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν όντως κρυπτογράφηση. Οι επιθέσεις τους είναι αρκετός λόγος από μόνες τους ώστε να απαγορευτεί. Η ολοκληρωτική παρακολούθηση δεν οδηγεί σε ολοκληρωτική ασφάλεια.

Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν ήδη υποδείξει πως η απαγόρευση της κρυπτογράφησης δεν θα οδηγήσει σε αύξηση ασφάλειας του κοινού – ξανά και ξανά και ξανά και ξανά. Αντιθέτως, θα επιτρέψει μια γενική παρακολούθηση όλων διαδικτυακά, που η Στάζι ή Γκεστάπο της Γερμανικής ιστορίας θα μπορούσαν μόνο να έχουν ονειρευτεί. Για του λόγου το αληθές, ας ρίξουμε μια ματιά πίσω στην ιστορία: Στη Γερμανία του Χίτλερ, το να είσαι Εβραίος, Κομμουνιστής ή ομοφυλόφιλος, ήταν αρκετό για τις Αρχές ώστε να σε στείλουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μια δεκαετία πριν έλθει ο Χίτλερ στην εξουσία, κανείς δεν ήξερε πως θα μπορούσες να πεθάνεις απλά για την θρησκευτική σου πεποίθηση, την πολιτική σου ταυτότητα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου.

Υπάρχουν περιπτώσεις – και δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι τόσο σπάνιες ακόμη και σήμερα- όπου είναι καλύτερα η κυβέρνησή σου να μην ξέρει τα πάντα για εσένα. Γι’ αυτόν τον λόγο η σκέψη της ολοκληρωτικής παρακολούθησης είναι τόσο τρομακτική και πρέπει να αποτραπεί με κάθε πιθανό τρόπο. Προστατεύστε την Ελευθερία Μας Αντί να Την Καταστρέφετε! Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε από τους πολιτικούς να μείνουν πιστοί στις ευθύνες τους: Προστατεύστε τις ελευθερίες που έχουμε κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες είναι η βάση των σύγχρονων δημοκρατιών μας και κάνουν τις χώρες μας ασφαλή μέρη για να ζήσουμε – ανεξαρτήτως της φυλής μας, των θρησκευτικών και πολιτικών μας πεποιθήσεων ή του σεξουαλικού μας προσδιορισμού. Έχουμε ανάγκη να τις κρατήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και να μην ενδώσουμε σε αόριστες τρομοκρατικές απειλές. Οι ελευθερίες μας – ευτυχώς – συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμά μας να ψιθυρίσουμε, να έχουμε μία προσωπική συζήτηση ακόμη και online. Εάν παραδώσουμε αυτές τις ελευθερίες, οι τρομοκράτες έχουν ήδη νικήσει. Γιατί; Επειδή οι δημοκρατίες μας, οι αξίες μας και η ελευθερία μας έχουν χαθεί. Ό,τι επακολουθήσει από ‘κει και πέρα μόνο καταστροφικό θα μπορούσε να είναι.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε από τους πολιτικούς, ακόμη και λόγω των τρομοκρατικών απειλών, να παραμείνουν δυνατοί. Να παλέψουν για τις αξίες και την ελευθερία μας. Προστατεύστε τις αξίες των δημοκρατιών μας αντί να τις καταστρέφετε!