Skip to content →

H Κίνα οικοδομεί μια μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων για το «προέγκλημα»

arstechnica [09.03.2016]

μετάφραση

≃4' λεπτά

Tiananmen Square Beijing China

Όταν το «προέγκλημα» (precrime) συναντά το «έγκλημα σκέψης» (thoughtcrime). H Κίνα χρησιμοποιεί τη σημαντική υποδομή παρακολούθησης που διαθέτει, ως βάση ενός «ενοποιημένου περιβάλλοντος πληροφοριών» που θα επιτρέπει στις Αρχές να δημιουργούν προφίλ των πολιτών βασισμένα στη διαδικτυακή τους συμπεριφορά, τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές, το πού πάνε, και ποιους βλέπουν. Οι Αρχές αναζητούν αποκλίσεις από τον κανόνα, οι οποίες μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάποιος εμπλέκεται σε ύποπτες δραστηριότητες. Και το κάνουν με τη βοήθεια πρωτοποριακής τεχνολογίας που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει o Patrick Tucker της ιστοσελίδας Defence One, η Κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ικανότητες «προγνωστικής αστυνόμευσης» που έχουν χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές των ΗΠΑ, και έχει χρηματοδοτήσει έρευνα στη μηχανική μάθηση και άλλες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, για την αναγνώριση ανθρώπινων προσώπων σε βίντεο επιτήρησης. Η Kινεζική κυβέρνηση έχει επίσης χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για τη δημιουργία μιας “Πλατφόρμας Αξιολόγησης της Δημόσιας Ασφάλειας με Επίγνωση Κατάστασης” (Situation-Aware Public Security Evaluation – SAPE) που προβλέπει «συμβάντα ασφαλείας» με βάση τα δεδομένα επιτήρησης, και συμπεριλαμβάνει τα πάντα από πραγματικές τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων.

Η Κινεζική κυβέρνηση διαθέτει πληθώρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει τα εν λόγω συστήματα. Η Κίνα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση δυνατοτήτων επιτήρησης στις μεγάλες πόλεις, με τις δαπάνες για την «εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα» να ξεπερνούν τον αμυντικό προϋπολογισμό της, και τη χώρα να έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη αγορά για την τεχνολογία ασφαλείας. Τον Δεκέμβριο μάλιστα, η κυβέρνηση της Κίνας απέκτησε ένα νέο εργαλείο στον τομέα της επιτήρησης: αντιτρομοκρατικούς νόμους που δίνουν στην κυβέρνηση ακόμα περισσότερες εξουσίας επιτήρησης και απαιτούν, από οποιεσδήποτε εταιρείες τεχνολογίας δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα, να παρέχουν βοήθεια στην επιτήρηση αυτή.

Ο νόμος ορίζει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να «παρέχουν τεχνικές διεπαφές, αποκρυπτογράφηση ή άλλου είδους τεχνική υποστήριξη και βοήθεια προς τις υπηρεσίες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, όταν αυτές εφαρμόζουν το νόμο για την αποτροπή και τη διερεύνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» – με άλλα λόγια, ένα είδος «χρυσού κλειδιού» σαν αυτό για το οποίο έχει πιέσει ο Διευθυντής του FBI, James Comey, στις ΗΠΑ. Για προφανείς λόγους, η Κινεζική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα της τρέχουσας νομικής αντιπαράθεσης μεταξύ του FBI και της Apple σχετικά με το iPhone που χρησιμοποιήθηκε από τον Syed Farooκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Κίνα αξιοποιεί όλα αυτά τα δεδομένα σε μια προσπάθεια να καταφέρει την πρόβλεψη συμπεριφοράς σε ατομικό επίπεδο – αναθέτοντας στον κρατικής ιδιοκτησίας ανάδοχο αμυντικών έργων China Electronics Technology Group την ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να κοσκινίσει τις διαδικτυακές δραστηριότητες, τις οικονομικές συναλλαγές, τα επαγγελματικά δεδομένα και άλλα δεδομένα συμπεριφοράς των πολιτών προκειμένου να προβλέψει ποιοι από αυτούς θα εκτελέσουν «τρομοκρατικές» πράξεις. Το σύστημα θα μπορούσε να παρακολουθεί για απροσδόκητες μεταφορές χρημάτων, κλήσεις στο εξωτερικό από άτομα χωρίς συγγενείς εκτός της χώρας, καθώς και άλλα γεγονότα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι σχεδίαζαν μια παράνομη ενέργεια. Στην Κίνα ο ορισμός της “τρομοκρατίας” είναι πιο ευρύς από τους αντίστοιχους των περισσότερων χωρών.

Σε μια συνέντευξη Τύπου το Δεκέμβριο, ο Wu Manqing, επικεφαλής μηχανικός της China Electronics Technology Group, δήλωσε στους δημοσιογράφους, «Δεν την αποκαλούμε μια πλατφόρμα μεγάλου όγκου δεδομένων (big data), αλλά ένα περιβάλλον ενοποιημένης πληροφορίας… είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε την αιτία μετά από μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να προβλέψουμε τις επικείμενες ενέργειες».