Η κρυπτογράφηση σε κρατά ασφαλή. Η κρυπτογράφηση προστατεύει τα οικονομικά στοιχεία και τους κωδικούς σου όταν συνδέεσαι με την τράπεζά σου διαδικτυακά. Προστατεύει τις συνομιλίες σου μέσω κινητών απο ωτακουστές. Εάν κρυπτογραφείς τον φορητό υπολογιστή σου – και ελπίζω να το κάνεις – αυτό προστατεύει τα δεδομένα σου εάν ο υπολογιστής κλαπεί. Προστατεύει τα χρήματα μας και την ιδιωτικότητά μας.
Η κρυπτογράφηση προστατεύει την ταυτότητα των αντιφρονούντων ανά τον κόσμο. Είναι ένα ζωτικό εργαλείο που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να επικοινωνούν με ασφαλή τρόπο με τις πηγές τους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να προστατεύουν την δουλειά τους σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα και δικηγόρους να επικοινωνούν ιδιωτικά με τους πελάτες τους. Προστατεύει τις ζωτικές μας υποδομές: το δίκτυο επικοινωνιών μας, το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και όλα τα υπόλοιπα. Και καθώς οδεύουμε προς το Διαδίκτυο των συνδεδεμένων συσκευών και εξοπλισμού (Internet of things) με τα αυτοκίνητα, τους θερμοστάτες και τις ιατρικές συσκευές, όπου εάν χακαριστούν και γίνει κακή χρήση τους μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή της ζωής και της ιδιοκτησίας, η κρυπτογράφηση θα γίνει ακόμα πιο κρίσιμη στην ασφάλειά μας.
Η ασφάλεια είναι κάτι περισσότερο απο την κρυπτογράφηση βέβαια. Άλλα η κρυπτογράφηση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ασφάλειας. Χρησιμοποίησε ισχυρή κρυπτογράφηση κάθε μέρα. Αν δεν χρησιμοποιείς τότε o εφαπτόμενος με το διαδίκτυο κόσμος μας θα είναι πιο επικίνδυνος.
Δυνατή κρυπτογράφηση σημαίνει άτρωτη κρυπτογράφηση. Κάθε τρωτό σημείο στην κρυπτογράφηση μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμο – απο κακόβουλους χάκερ, απο εγκληματίες και απο ξένες κυβερνήσεις. Πολλά απο τα νέα που αφορούν παράκαμψη ασφάλειας οφείλονται σε αδύναμη – ή ακόμα χειρότερα – ανύπαρκτη κρυπτογράφηση.
Το FBI θέλει να έχει την ικανότητα να παρακάμπτει την κρυπτογράφηση κατα την διάρκεια έρευνας εγκλημάτων. Αυτό είναι γνωστό ως “πίσω πόρτα” (backdoor), γιατί είναι ένας τρόπος όπου η κρυπτογραφημένη πληροφορία παρακάμπτει τους συνήθεις μηχανισμούς κρυπτογράφησης. Κατανοώ τέτοιου είδους απαιτήσεις, άλλα ως τεχνολόγος μπορώ να σας πω οτι δεν υπάρχει τρόπος [0] να δωθούν στο FBI τέτοιες δυνατότητες χωρίς να αποδυναμωθεί η κρυπτογράφηση προς όλους τους πιθανούς αντιπάλους. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό. Δεν μπορώ να δημιουργήσω τεχνολογία πρόσβασης που να λειτουργεί μόνο με την κατάλληλη νομική αυθεντικοποίηση, ή μόνο για ανθρώπους με μια συγκεκριμένη υπηκοότητα ή με την σωστή ηθικη. Η τεχνολογία απλώς δεν λειτουργεί έτσι.
Εάν υπάρχει μια “πίσω πόρτα”, τότε ο καθένας μπορεί να την εκμεταλλευτεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνώση της ύπαρξής της και η ικανότητα να την εκμεταλλευτεί. Και ενώ μπορεί προσωρινά η ύπαρξή της να είναι ένα μυστικό, είναι ένα εύθραυστο μυστικό. Είναι ο τρόπος που ο καθένας μπορεί να κάνει επιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα.
Αυτό σημαίνει οτι όσο το FBI μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις διαδικτυακές σου συνομιλίες ή στον υπολογιστή σου χωρίς την έγκρισή σου, τόσο θα μπορούν και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Τόσο θα μπορούν και οι Κινέζοι. Τόσο θα μπορούν και τρομοκράτες. Μπορεί να μη σε νοιάζει αν η κυβέρνηση της Κίνας είναι μέσα στον υπολογιστή σου, άλλα πολλοί αντιφρονούντες νοιάζονται. Οι “πίσω πόρτες” αποδυναμώνουν όλους μας απέναντι σε όλες τις μορφές απειλών.
Είτε κατασκευάζουμε κρυπτογραφικά συστήματα για να τους κρατούν όλους ασφαλείς, είτε τα κατασκευάζουμε για να τους αφήνουν όλους ευάλωτους.
Ακόμη και μια περίπλοκη “πίσω πόρτα” που θα μπορούσε να γίνει εκμεταλλεύσιμη μόνο απο έθνη όπως οι Η.Π.Α. και η Κίνα σήμερα, μας αφήνει ευάλωτους στους μελλοντικούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αυτός είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τεχνολογία: τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, φθηνότερα και περισσότερο προσβάσιμα. Δώσε στο FBI την ικανότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο σήμερα, και αύριο θα ακούσεις στις ειδήσεις οτι μια εγκληματική ομάδα χρησιμοποίησε την ίδια ικανότητα για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το FBI παρουσιάζει την ύπαρξη “πίσω πόρτας” σαν ένα αναγκαίο κακό για την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Δεν είναι. Είναι ισορροπία ανάμεσα σε περισσότερη και λιγότερη ασφάλεια [1]. Η δική μας εθνική ασφάλεια χρειάζεται δυνατή κρυπτογράφηση [2]. Εύχομαι να μπορούσα να δώσω στους καλούς την πρόσβαση που θέλουν χωρίς να την δώσω και στους κακούς, άλλα δεν γίνεται. Εάν το FBI επιτύχει και εξαναγκάσει τις εταιρείες να αποδυναμώσουν την κρυπτογράφηση, τότε όλοι μας – τα δεδομένα μας, οι υποδομές μας, η κοινωνία μας – θα είναι σε κίνδυνο [3][4].
Αυτό το κείμενο πρωτοπαρουσιάστηκε στο blog των New York Times “Room for Debate”.
______________________________________________________________________________________
Παραπομπές σε κείμενα στην αγγλική γλώσσα:
[0] https://www.schneier.com/cryptography/paperfiles/paper-keys-under-doormats-CSAIL.pdf
[1] https://www.schneier.com/essays/archives/2016/02/security_vs_surveill.html
[2] https://www.lawfareblog.com/national-security-needs-ubiquitous-encryption
[3] https://www.washingtonpost.com/world/national-security/former-national-security-officials-urge-government-to-embrace-rise-of-encryption/2015/12/15/3164eae6-a27d-11e5-9c4e-be37f66848bb_story.html
[4] https://www.washingtonpost.com/opinions/the-need-for-ubiquitous-data-encryption/2015/07/28/3d145952-324e-11e5-8353-1215475949f4_story.html