Skip to content →

Νομοσχέδιο στο New Hampshire επιτρέπει στις δημόσιες βιβλιοθήκες να τρέχουν Tor προστατεύοντάς τες από ομοσπονδιακές προκλήσεις

Daily Dot [18.02.2016]

μετάφραση

≃4' λεπτά

5b5d3c554b73676a2f390f57a223b505

Στο New Hampshire, οι πολιτειακοί νομοθέτες κατέθεσαν ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει στις δημόσιες βιβλιοθήκες να τρέχουν προγράμματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως το Tor.

Το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε από τον κρατικό λειτουργό Keith Ammon (R) και έχει την υποστήριξη ακόμα έξι νομοθετών, τονίζει τον ρόλο που έχει η κρυπτογράφηση και τα εργαλεία της στη διατήρηση της μακράς παράδοσης των δημόσιων βιβλιοθηκών στην ιδιωτικότητα.

“Οι δημόσιες βιβλιοθήκες… έχουν σεβαστεί και προστατεύσει την ιδιωτικότητα ως μία από τις βασικές τους αξίες από το 1939,” γράφει το νομοσχέδιο. “Σε μια βιβλιοθήκη (φυσική ή εικονική), το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι το δικαίωμα να ξεκινάς μια έρευνα χωρίς το αντικείμενο εξέτασής σου να κρίνεται ή να εξετάζεται εξονυχιστικά από τους άλλους.”

Το Tor επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στο διαδίκτυο ανώνυμα με τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας μέσω πολλαπλών υπολογιστών συνδεδεμένων με το δίκτυο Tor, με τους ονομαζόμενους “relays”. Η κίνηση του χρήστη είναι κρυπτογραφημένη για επιπλέον προστασία της ιδιωτικότητας.

Το νομοσχέδιο αποτελεί άμεση αντίδραση στον πόλεμο που ξεκίνησε όταν οι ομοσπονδιακές αρχές απομάκρυναν ένα Tor relay από μια βιβλιοθήκη το προηγούμενο έτος. Το relay αποκαταστάθηκε μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Ammon έχει ασχοληθεί με το νομοσχέδιο για αρκετές εβδομάδες σε συνεργασία με την Alison Macrina, ιδρυτή του Library Freedom Project, που προωθεί την εγκατάσταση και χρήση λογισμικού προστασίας της ιδιωτικότητας σε βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Παρακάτω τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου:

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να επιτρέψουν την εγκατάσταση και τη χρήση πλατφόρμας κρυπτογράφησης για την προστασία της ιδιωτικότητας στους υπολογιστές της δημόσιας βιβλιοθήκης που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες της. Το κρυπτογραφικό λογισμικό προστασίας της ιδιωτικότητας πρέπει να περιλαμβάνει Tor ή άλλο λογισμικό προστασίας που κρυπτογραφεί τις πληροφορίες του χρήστη για να τον προστατεύσει από την επιτήρηση ή συλλογή δεδομένων. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν επίσης να έχουν υποδομές κρυπτογράφησης που βοηθούν την προώθηση του ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, όπως ένα Tor relay. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες δεν πρέπει να παρέχουν αρχεία σχετικά με τη χρήση του κρυπτογραφικού λογισμικού προστασίας της ιδιωτικότητας σε οποιανδήποτε κρατική υπηρεσία, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί γραπτώς το ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

“Έχει να κάνει με τη χρήση της τεχνολογίας για την προστασία της ιδιωτικότητας όπως το Tor, επικυρώνοντας το δικαίωμα κάποιου να την χρησιμοποιήσει.” είπε η Macrina στην Daily Dot. “Νομίζω ότι δεν έχει σημασία τι θα συμβεί, αν ψηφιστεί ή όχι. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση της σημασίας όλων αυτών και πως η επιβολή του νόμου και των κρατικών υπηρεσιών απειλεί το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αυτή.”

Κανένα άλλο κράτος ή χώρα δεν διαθέτει νομοθεσία παρόμοια με αυτήν που σχεδιάζει ο Ammon, σύμφωνα με την Macrina.

To έργο του Library Freedom Project πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας κοινοτικές τάξεις, εκπαιδεύοντας βιβλιοθηκονόμους και προωθώντας την τεχνολογία σε φοιτητές.

“Υπάρχει κάτι καταπληκτικό που συμβαίνει παντού», δήλωσε η Macrina, επικαλούμενη τάξεις του LFP που μαθαίνουν να δημιουργούν πολυπλοκούς κωδικούς ή να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα TAILS. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό, επειδή δεν χρειάζεται κάθε κοινότητα το ίδιο πράγμα.”

Ο Ammon δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.